Symtom

Symtom

En kiropraktor behandlar besvär eller skador som orsakas av störningar i leder, muskler nervsystem och dess inbördes relation. Endast en kiropraktor kan uttala sig om huruvida dina besvär är lämpliga för kiropraktisk behandling och givetvis först efter en grundlig undersökning.


Behandla i förebyggande syfte

Att man inte har ont betyder inte nödvändigtvis att kroppen fungerar så som den kan. Smärta är en relativt sen indikator på att kroppen är i obalans. Därför kan det ibland vara bra med förebyggande behandling för att slippa framtida besvär.


Många kommer till oss bara för att må bättre. De har ingen smärta eller värk men vet att med regelbunden kiropraktisk behandling mår de bättre och kan undvika framtida besvär.
Ländrygg

Lumbago är den medicinska termen för smärta i ländryggen och bäcken. Många patienter går omkring med ständig värk och /eller stelhet, ibland efter ansträngning, ibland efter att ha suttit länge eller kanske varje morgon.


Akut lumbago eller ryggskott är en samlingsterm på en rad olika problem i ländrygg eller bäcken som skapar en liknande symtom bild.


Ryggskott

Ett ryggskott beskriver ett akut tillstånd av smärta och stelhet i nedre delen av ryggen. Orsaken till dessa åkommor är ofta en obalans i kroppen eller överbelastning som ett enstaka lyft, men även långvarig fel belastning kan vara orsaken. Forskning visar att kiropraktisk behandling är mycket effektiv för besvär från nedre delen av ryggen.


Bröstrygg

Bröstryggsbesvär eller smärta mellan skulderbladen kan vara mycket besvärliga. Orsaken till det är att problem i bröstryggen kan skapa en strålande smärta längs revbenen runt bröstkorgen till bröstet.


Vid akut besvär kan det smärta kraftigt i bröstet. Då andningen är beroende av att revbenen rör sig uppåt vid inandning och nedåt vid utandning, kan besvär i bröstryggen upplevas som ett tryck över bröstet och svårighet att ta djupa andetag.


Smärta i bröstryggen kommer ofta från obalans i kroppen eller efter fel belastning med armarna, då denna del av ryggen stabiliserar armrörelser. Kiropraktisk behandling är mycket effektivt för att återställa funktionen i kotornas leder och revbenslederna och därmed minska besvär från bröstrygg.


Arm & Ben

Arm och ben smärta kan komma från ryggraden. Anledningen är att nerverna till våra armar och ben kommer via ryggraden, och ett tryck på nerven kan upplevas som en smärta dit nerven går, men nervtycket kan även upplevas som domningar, stickningar, kraftlöshet eller nedsatt funktion. Trycket på nerven kan orsakas av en skada i ryggraden tex. diskbråck eller spondylos (förslitningar).


Vanligast är dock att trycket orsakas av en låsning eller funktionsstörning i ryggradens leder. Tryck på nerven i nacken och bröstryggen kan orsaka smärta i axeln, armbågen eller i handen, men även som ovan nämnt, domningar och stickningar. Symtomen i handen kan även komma från lokala problem i armen, så som ”musarm”, ”tennisarm” eller carpal tunnel-syndrom.


Tryck på nerven i ländryggen kan orsaka smärta, domningar också vidare i höften, låret, knäet, underbenet och ner till foten. Vanligast är ischias, en strålsmärta som ofta börjar i ryggen och går via skinkan ner i låret och ibland hela vägen ner till foten.
Nacke

Nacksmärta och nackspärr är en extremt vanlig åkomma idag vilket behandlas mycket bra med kiropraktik. Spänningar och stelhet i nackens och axlarnas muskulatur samt smärta i nacken kan bero på störningar i nacken/kotpelarens funktion. Störningar av denna typ kan också ge upphov till yrsel, lock för öronen, öronsus- tinnitus samt ansiktssmärta.


Orsaken till denna typ av problem kan vara dålig ergonomi- att vi sitter fel och dåligt. Stress är en annan vanlig orsak och ibland finns även en gammal skada i nacken, tex efter en bilolycka, en så kallad whiplash skada. Kiropraktorn strävar alltid efter att hitta problemets kärna. Förutom muskelspänningar lokaliseras låsningar i nackens leder, vilket måste behandlas innan läkningen kan äga rum.


Huvudvärk

Huvudvärk är ett vanligt problem. Alla som har haft huvudvärk vet hur jobbigt och tröttande det är och hur det kan dränera en på energi. Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Den upplevs oftast som symmetrisk runt, uppe eller i hela huvudet. Man kan vakna med det men den kan även komma krypande på dagen eller bara på helgen, när man slappnar av.


Förklaringen till huvudvärk finns ofta i nackens övre del. Den kiropraktiska undersökningens syfte till att identifiera låsningar och dysfunktioner i nackens leder samt spänningar i nackens muskler. Hittar vi detta kan huvudvärken behandlas kiropraktiskt och då ofta med bra prognos.